Ukupno 0 hotela u ovoj zemlji

bez definisanih cena

Regije


Turska

Pre nego se prepustite čarima ove divne zemlje koja ima monig toga da ponudi, upoznajte se sa osnovnim informacijama kako bi Vaš odmor bio što prijatniji i sadržajniji.ANTALIJSKA REGIJA

ANTALIJA - LARA

Sa više od milion poseta godišnje, Antalija važi za turističku prestonicu Turske.Grad sa preko 300 sunčanih dana u godini, bogatom istorijom, modernim zdanjima i predivnim plažama, Antalija je smeštena u istoimenom zalivu, u čijem se zaleđu uzdiže planina Taurus pokrivena borovom šumom.

Grad čine dva dela: savremen, sa širokim bulevarima, tržnim centrima, bogatim noćnim životom; i stari deo, Kaleiči, koji je obnovljen i pretvoren u turistički centar grada. Stari grad je...


BELEK

Belek je novo, moderno turističko naselje koje se nalazi 30 km istočno od Antalije. Ovo mesto prepoznatljivo je po luksuznim hotelima, dugim peščanim plažama, borovim šumama, eukaliptusima i divno uređenim baštama. Čuven je i po dobrim golf terenima i Nacionalnom golf parku, a ovde se održavaju mnogobrojna svetska takmičenja u golfu.

Belek predstavlja jedinstveno prirodno okuruženje za veliki broj ptica. Posebno mesto zauzima sova, koja je istovremeno i zaštitni znak grada.

Pored...


SIDE

Side je jedan od najpoznatijih antičkih gradova u Turskoj, smešten je na malom poluostrvu u Sredozemnom moru na oko 75 km od Antalije. Istorijsko nasleđe datira hiljadama godina unazad jer je Side na ovom prostoru od VII veka pre nove ere. Njegovu okolinu oplemenjuju plantaže narova.

Gradić se odlikuje uskim ulicama gde se nalaze suvenirnice koje nude turske rukotvorine. U neposrednoj blizini se nalazi hram Apolona, rimsko kupatilo (danas muzej), fontane, pozorište i grobnice; Aspendos,...


Letovanje u Turskoj - osnovne informacije

Republika Turska (Türkiye Cumhuriyeti) je transkontinentalna zemčja čiji naveći deo teritorije leži u Аziji, dok se samo 3% teritorije nalazi u jugoistočnoj Evropi. Izlazi na čak četiri mora - Egejsko, Sredozemno, Crno i Mramorno more. Glavni grad i središte administracije je Ankara, a najveći je Istanbul sa sa više od 16.000.000 stanovnika prema poslednjem zvaničnom popisu iz 2017.godine. Ukupan broj stanovnika je 79.815.000.

Istorija Turske je duga i burna, a Mala Azija je jedan od najstarije naseljenih delova sveta zbog svog izuzetnog geografskog položaja. Osmansko carstvo, koje je trajalo 623 godine, uticalo je i oblikovalo tadašnju evropsku i svetsku politiku, a u 16. i 17. veku bilo je među najjačim svetskim silama. Osmanlije 1453. godine osvajaju i Konstantinopolj, čime se ruši Vizantijsko carstvo, i proglašavaju ga osmanskom prestonicom.

29.10.1923. godine, a nakon rata za nezavsnost protiv Grčke, od ostataka nekadašnjeg Osmanskog carstva, osnovana je moderna Turska na čelu sa Mustafom Kemalom Ataturkom - ocem nacije i najvoljenijom Turčinom.

Danas je Turska parlamentarna republika u kojoj je zvanična religija islam.

Iako je turska privreda trenutno u recesiji, ova zemlja i dalje spada u red razvijenih u čijem BDP-u sa skoro 2/3 učestvuju usluge, zatim poljoprivreda i industrija.

Turski jezik je zvaničan jezik kojim govori oko 80% stanovništva, dok se koristi i kurdski (oko 15%), kao i različiti jezici nacionalnih manjina.

Kaže se da se Turskoj manje govori o vremenu, a više o kulinarskim specijalitetima.

Biranje hrane i pića je strast za Turke koji uživaju da jedu pod vedrim nebom, naročito leti. U letovalištima ćete naći brojne internacinalne restorane, ali kada ste u Turskoj akcenat treba da stavite na domaću kuhinju. Od gozlemi i pidea, različitih čorbi, donera i kebaba, preko dolma bibera, taskebaba i sveže ribe, do baklave, kadaifa, tulumbi, turskog čaja i kafe - biće Vam jasno zašto se ova kuhinja svrstava u red najvećih među školama kuvanja.

Voda je tehnički ispravna i koristi se bez ograničenja za ličnu higijenu, s tim što se za piće koristi isključivo flaširana voda koja je vrlo povoljna i može da se kupi u svim marketima, barovima, restoranima i hotelima.

Turska je geografski podeljena na 7 regija, pa se tako i klima kreće od kontinetnalne do izrazito mediteranske. Turistička područja koja su popularna u sklopu letnjih aranžmana imaju mediteransku klimu sa dugim i toplim letima i nešto izraženijom vlažnošću u Antalijskoj regiji.

Valuta koja se koristi u Turskoj je nova turska lira (TRY), ali su u svim turističkim mestima široko prihvaćeni i euri i dolari.

Što se tiče organizacije javnog prevoza u Turskoj, rešenje je veoma praktično i ekonomično. U pitanju su mali putnički autobusi, popularni dolmuši (u prevodu na turski “izgleda popunjen”), koji se zaustavljaju podizanjem ruke i ostavljaju putnike gde im odgovara uz napomenu na vreme. U turističkim letovalištima, dolmuši saobraćaju svakih 5-15 minuta, a vožnju plaćate vozaču direktno.

Za putnike sa srpskim pasošime, viza za Tursku nije potrebna, ali je obavezno da pasoš važi najmanje 6 meseci od dana izlaska iz Turske.

Molimo Vas da proverite svoje putne isprave.

Turska 2022. godine - Ponte Travel aranžmani

U našoj ponudi je veliki broj hotela u najpopularnijim letovalištima u Antalijskoj i Egejskoj regiji Turske - Alanja, Antalija, Bodrum, Marmaris... Aranžmani sa avio prevozom i uslugom po vašem izboru - noćenje sa doručkom, polupansion ili all inclusive. Izaberite hotel i uživajte u svom odmoru.