fbpx

TURSKA

TURSKA

Republika Turska (Türkiye Cumhuriyeti) je transkontinentalna zemlja čiji naveći deo teritorije leži u Аziji, dok se samo 3% teritorije nalazi u jugoistočnoj Evropi. Izlazi na čak četiri mora - Egejsko, Sredozemno, Crno i Mramorno more. Glavni grad i središte administracije je Ankara, a najveći je Istanbul sa sa više od 16.000.000 stanovnika prema poslednjem zvaničnom popisu iz 2017.godine. Ukupan broj stanovnika je 79.815.000.

Istorija Turske je duga i burna, a Mala Azija je jedan od najstarije naseljenih delova sveta zbog svog izuzetnog geografskog položaja. Osmansko carstvo, koje je trajalo 623 godine, uticalo je i oblikovalo tadašnju evropsku i svetsku politiku, a u 16. i 17. veku bilo je među najjačim svetskim silama. Osmanlije 1453. godine osvajaju i Konstantinopolj, čime se ruši Vizantijsko carstvo, i proglašavaju ga osmanskom prestonicom.

29.10.1923. godine, a nakon rata za nezavsnost protiv Grčke, od ostataka nekadašnjeg Osmanskog carstva, osnovana je moderna Turska na čelu sa Mustafom Kemalom Ataturkom - ocem nacije i najvoljenijom Turčinom. Danas je Turska parlamentarna republika u kojoj je zvanična religija islam.

Turska je geografski podeljena na 7 regija, pa se tako i klima kreće od kontinetnalne do izrazito mediteranske. Turistička područja koja su popularna u sklopu letnjih aranžmana imaju mediteransku klimu sa dugim i toplim letima i nešto izraženijom vlažnošću u Antalijskoj regiji.

Hrana i piće

Biranje hrane i pića je strast za Turke koji uživaju da jedu pod vedrim nebom, naročito leti. U letovalištima ćete naći brojne internacinalne restorane, ali kada ste u Turskoj akcenat treba da stavite na domaću kuhinju. Od gozlemi i pidea, različitih čorbi, donera i kebaba, preko dolma bibera, taskebaba i sveže ribe, do baklave, kadaifa, tulumbi, turskog čaja i kafe - biće Vam jasno zašto se ova kuhinja svrstava u red najvećih među školama kuvanja.

Jezik

Turski jezik je zvaničan jezik kojim govori oko 80% stanovništva, dok se koristi i kurdski (oko 15%), kao i različiti jezici nacionalnih manjina.

Valuta

Valuta koja se koristi u Turskoj je nova turska lira (TRY), ali su u svim turističkim mestima široko prihvaćeni i euri i dolari.

Viza

Za putnike sa srpskim pasošime, viza za Tursku nije potrebna, ali je obavezno da pasoš važi najmanje 6 meseci od dana izlaska iz Turske.

Za vaš odmor

Turska 2023. godine - Ponte Travel aranžmani

U našoj ponudi je veliki broj hotela u najpopularnijim letovalištima u Antalijskoj i Egejskoj regiji Turske - Alanja, Antalija, Bodrum, Marmaris... Aranžmani sa avio prevozom i uslugom po vašem izboru - noćenje sa doručkom, polupansion ili all inclusive. Izaberite hotel i uživajte u svom odmoru.

Više informacija