fbpx

PAMPOROVO

PAMPOROVO / BUGARSKA

Pamporovo je najjužnije skijalište u Evropi i jedno od najpopularnijih skijališta u Bugarskoj koje nudi dobru kombinaciju dobre pokrivenosti snegom i veliki broj sunčanih dana tokom zime.

Nalazi se na ograncima južnih  Rodopa u pokrajni Smoljan, na nadmorskoj visini od 1620 metara sa najvišim vrhom Snežanka od  1926 metara nadmorske visine.

Pamporovo je smešteno u šumama norveške smrče i predstavlja pravu vazdušnu banju.Klima je blaga sa mediteranskim uticajem, sa 260 sunčanih dana i 150 dana pod snegom. Tokom januara, prosečna temperatura je oko -3 C, što pogoduje  debljini snežnog pokrivača od oko 140 do 150 cm tokom cele sezone.

Ovo turističko mesto najposećenije je u toku zimske skijališne sezone i  snow-board sezone. Ovaj turističi centar poseduje veliki broj hotela i barova. Zbog veoma povoljnih prirodnih i antropogenih faktora ovaj ski centar je jednako pogodan i interesantan  za početnike kao i za najiskusnije skijaše. Dve zelene, pet plavih,  četri crvene i tri crne staze zadovoljavaju sve prohteve skijaša svih nivoa. Tu su i posebno opremljene staze za snowboard kao i „Fun Park Pamporovo“ za one najekstremnije.

Ski centar Pamporovo ima 62 km uređenih skijališnih staza, od toga je 37 km ski staza za alpsko i 25 km staza za nordijsko skijanje. Najduža ski staza duga je 3.800 m. Odlično razvijen sistem žičara raspolaže sa 18 liftova kapaciteta od 13.000 osoba na sat. Čak 90 % staza je pokriveno topovima za veštački sneg tako da kada na drugim mestima nema dovoljno snega na stazama će biti dovoljno.

Skipasom je pored skijališta Pamporovo obuhvaćeno i skijalište Meči Čal koje se nalazi iznad opštinskog centra Čepelare. Skijališta su povezana skibusom. Skijalište Meči Čal je posebno interesantno iskisnijim skijašima sa svojom crvenom stazom dugom 2.930 m.

Ski centar je udaljen od Sofije 240 km,  a od Plovdiva 80 km.

Više informacija

 Možda ćete biti zainteresovani i za