fbpx

KRIT

KRIT / GRČKA

Krit

 

Pored toga što je zvanično najveće ostrvo na teritoriji cele Grčke, Krit je i u području Sredozemlja, odnosno Mediterana peto ostrvo po veličini.

 

Interesantan je podatak da je zvanično najjužnija naseljena tačka na području Evrope ostrvo, koje nosi naziv Gavdos, a nalazi se upravo u neposrednoj blizini Krita.

Ostrvo Krit - opšte informacije

Sredozemna klima je karakteristična za Krit, iako je u većem delu to ostrvo planinsko.

Nešto više od 620 000 ljudi naseljava celo ostrvo, od čega njih oko 140 000 žive u glavnom gradu, Iraklionu.

Najrazvijenija privredna grana je turizam.

Inače, postoje i drugi gradovi, koji su posbno interesantni za odmor i boravak. Izuzev već pomenutog glavnog grada, na Kritu se nalaze i Retimno i Ierapetra, kao i grad Hanja ili Hania, te Ajos Nikolaos i drugi.

Letovanje 2023. Krit

Značajno se uvećava broj stanovnika ovog ostrva u toku letnje sezone, jer ono predstavlja jednu od atrakcija u Grčkoj.

S obzirom na to da ostrvo ima i aerodrom, to su u ponudi i opcije Krit avionom, a pojedine agencije koje u ponudi imaju krstarenja, tako da nude mogućnost posete i ovom ostrvu.

Sem mogućnosti da turisti dođu na to ostrvo avionom, dostupna je i opcija korišćenja morskog puta. Naime, do ostrva Krit se može stići i brodovima, a najčešće se putuje iz luke Pirej u Grčkoj.

Hoteli na Kritu

Mnogobrojni hoteli visoke kategorizacije, koji se nalaze na ostrvu Krit, nude all inclusive pakete, mada ima i onih koji nude opciju usluge polupansiona ili noćenja sa doručkom.

A kako su zaista brojni hoteli dostupni na najvećem grčkom ostrvu, sigurno je da će svako pronaći ono što je zamislio, to jest što mu odgovara u potpunosti, kada su u pitanju smeštajni kapaciteti. Uz to se u ponudi nalaze i apartmani Krit, što je svakako povoljnija varijanta smeštaja.

First minute i last minute Krit

Nije uopšte čudno što mnogi turisti biraju opciju da iskoriste prednosti, koje nudi last minute ili first minute Krit, jer tako štede značajnu sumu novca.

Naime, kao što verovatno mnogi znaju, all inclusice aranžmani na ostrvima, pa čak i apartmani i hoteli koji nude uslugu noćenja sa doručkom ili polupansiona su skuplji od onih, koji se nalaze na kopnu.

Zato mnogi, koje interesuje leto 2023. na Kritu koriste prednosti ovakvih aranžmana. Svakako moraju znati da će uštedeti u velikoj meri, ako ranije uplate aranžman ili se odluče za opciju koju podrazumeva last minute.

Po čemu je Krit specifičan?

Glavni grad ovog ostrva je tek jedna od atrakcija, a svakako treba pomenuti i Retimno, zatim Haniju ili Hanju, te Lasiti. Ipak to je tek manji deo onoga, što Krit zaista može da ponudi.

Ukoliko ste ljubitelji knjige ili filma „Ostrvo“, Viktorije Hislop, ne propustite da posetite čuveno ostrvo obolelih od lepre, Spinalongu.

Palata u Knososu je nešto, što ne bi trebalo da propustite, kao i zamak Frangokastelo. Na listi svetske kulturne baštine UNESCO se nalazi i klisura Samarija, koju definitivno treba posetiti ukoliko se odlučite za letovanje na Kritu.

A ako ste ranije imali prilike da letujute samo u kontinentalnom delu Grčke, onda ćete bez sumnje biti oduševljeni različitošću, koja je uočljiva na Kritu. Ne treba zaboraviti ni to da se neke od najlepših plaža u svetu nalaze upravo na ovom ostrvu.

Više informacija
0 Hoteli

 Možda ćete biti zainteresovani i za