Ukupno 0 hotela u ovoj zemlji

bez definisanih cena

Regije


Kuba

Kuba je zemlja tompusa, oldtajmera, divne prirode, starih građevina, Fidel Kastra i Če Gevare.Veoma je specificna zbog svoje istorije i geografskog položaja. Istorija Kube je umnogome oblikovala način na koji ona danas funkcioniše. Ovo ostrvo se dobrim delom razlikuje od ostatka sveta, imaćete osećaj da se nalazite u nekom drugom vremenu.

Kuba je od Srbije udaljena 9.160km. Vrsta prevoza do Kube je avionska, I Ponte travel Vam može pomoći pri odabiru najpovoljnije avio karte, kao i konekcije sa najkraćim presedanjima.

Kuba pripada španskom govornom području.


Kubanska kultura je posledica različitih kulturoloških uticaja, mahom iz Španije I Afrike. Nakon revolucije 1959. godine, kubanska vlada je započela nacionalni program opismenjavanja, omogućila besplatno obrazovanje za sve I započela rigorozne sportske, plesne i muzičke programe.VIŠE O KUBI pročitajte klikom na ovaj linkHAVANA

HAVANA

Kuba je zemlja tompusa, oldtajmera, divne prirode, starih građevina, Fidel Kastra i Če Gevare.Veoma je specificna zbog svoje istorije i geografskog položaja. Istorija Kube je umnogome oblikovala način na koji ona danas funkcioniše. Ovo ostrvo se dobrim delom razlikuje od ostatka sveta, imaćete osećaj da se nalazite u nekom drugom vremenu.

Kuba je od Srbije udaljena 9.160km. Vrsta prevoza do Kube je avionska, I Ponte travel Vam može pomoći pri odabiru najpovoljnije avio karte, kao i...


VARADERO

VARADERO

Kuba je zemlja tompusa, oldtajmera, divne prirode, starih građevina, Fidel Kastra i Če Gevare.Veoma je specificna zbog svoje istorije i geografskog položaja. Istorija Kube je umnogome oblikovala način na koji ona danas funkcioniše. Ovo ostrvo se dobrim delom razlikuje od ostatka sveta, imaćete osećaj da se nalazite u nekom drugom vremenu.

Kuba je od Srbije udaljena 9.160km. Vrsta prevoza do Kube je avionska, I Ponte travel Vam može pomoći pri odabiru najpovoljnije avio karte, kao i...


Kuba je poznata po:

Muzici, koja je ostavila traga na različitim poljima, od klasične i plesne do popularne. Muzički stilovi su salsa, rumba, ča-ča-ča, konga i mamba. Na polju klasične muzike, globalno najpopularniji je kompozitor i pijanista Ernesto Lecuona, dok je kubanska popularna muzička scena svetu ponudila umetnike poput Glorije Estefan i Celije Cruz. Značajan doprinos dala je i jazzu, posebno žanru afrokubanskog jazza. Književnosti, koja je počela dobijati autohtoni izraz početkom XIX. veka, uz naglašene teme nezavisnosti i slobode. Daleko najznačajnije ime je José Martí, koji je bio i predvodnik modernističkog pokreta u kubanskoj književnosti. Značajan doprinos poeziji dali su Dulce María Loynaz i José Lezama Lima. Značajan uspeh u postrevolucionarnom periodu ostvarili su Reinaldo Arenas, Guillermo Cabrera Infante, Daína Chaviano, Pedro Juan Gutiérrez, Zoé Valdés, Guillermo Rosales i Leonardo Padura.

Klima Kube je tropska. Srednja godišnja temperatura je 25 °C, s ekstremnim letnjim vrućinama i visokom vlažnošću vazduha, praćena vetrovima koji duvaju iz suptropskih zona prema ekvatoru. Po poreklu, kubanska kuhinja je rezultat uticaja dva faktora, španskog i afričkog, iako su se u kasnijim periodima, sa dolaskom kineske emigracije krajem 19. veka, nadovezali elementi azijske kuhinje. Njihova kuhinja je uglavnom kontinentalna s jakim uticajem mora i morskih plodova. Neka jela mogu biti ljuća, sa začinima kao što su čili ili crni luk. Omiljeni specijaliteti su razne vrste omleta, pileća supa, supa od crnog pasulja, pečena svinjetina, pržena piletina s pirinčem, prženo i pečeno povrće. Nacionalno jelo zove se kreolski ahiako. To je spoj povrća i raznih vrsta mesa koje se kuva zajedno, a razlikuje se po začinima i raznovrsnosti sastojaka koji se koriste pri spremanju. Najuobičajeniji su juka, malanga, bonjato, krompir, zelene i zrele banane, kukuruz i komadi suvog i usoljenog mesa. Preporučujemo konzumaciju isključivo flaširane vode.

 • Valuta na Kubi je Cuban peso. 1 cuban peso je oko 0,91 eur.
 • Vremenska razlika je -6 sati.
 • Pozivni broj na Kubi je +53.
 • Za putovanje na Kubu, vakcinacija nije potrebna.
 • Havana na koju se slece udaljena je od Varadera oko 145km, I vožnja traje oko 2 sata I 30 minuta.
 • Način transporta koji preporučujemo na Kubi je TAXI, koji se može uzeti na svakom mestu. Taksimetri se ne koriste iako postoje, stoga se cena dogovara sa putnikom.
 • Državljavnima Srbije viza za Kubu nije potrebna.

IZLETI NA KUBI:

 1. ŠETNJA PO ČUVENOM HAVANINOM MALECÓN
  Duge šetnje pored čuvenog havanskog morskog bedema Malecón su jedna od najpopularnijih atrakcija za sve turiste. Malecón predstavlja savršeno mesto za opuštanje, posmatranje mešovite kulture i brojnih turista, ali i uživanje u prelepom panoramskom pogledu na okean. Između ostalog, Malecón u vreme zalaska sunca, odnosno u trenucima kada se poslednji sunčevi zraci prelamaju po kubanskom nebu, predstavlja pravo mesto i savršeno vreme za duge romantične šetnje.
 2. KUBANSKI NOĆNI ŽIVOT
  Poseta Kubi ne bi bila potpuna bez istraživanja kubanske noćne scene koja nudi mnogo mogućnosti za nezaboravne noćne provode. U ponudi je mnogo diskoteka, pozorišnih scena, klubova, barova prilagođenih turistima, kao i tradicionalnih restorana i barova koji su najbolje mesto za uživanje u živoj muzici i salsa plesu, ali i za pravo „upijanje“ čitave kubanske kulture. Mesta poput Teatro Nacional de Cuba i Casa de la Musica u Havani su dva najposećenija mesta za noćne izlaske koji se pamte čitavog života.
 3. KUBANSKI KARNEVAL
  Možda najbolje vreme za posetu Kubi jeste u julu, jer se tada može iskusiti pravi veseli i neobuzdani duh po kome je Kuba poznata širom sveta. Havana i Santiago de Cuba su glavna mesta za „Carnaval“ i tamo možete očekivati apsolutno sve – muzičke nastupe uživo, paradu, plesne predstave i Kubance obučene u kostime koji predstavljaju eksploziju boja, sjaja i živosti. I Havana i Santiago su prava mesta za "udisanje" karnevalske proslave, s tim što se čini da se karneval u Santiagu de Kubi, u periodu od 24. do 26. jula, uvek nekako ističe neverovatnim plesnim spektaklima i čitavom karnevalskom paradom.
 4. UŽIVANJE NA PLAŽAMA
  Opuštanje na plaži je definitivno jedan od najboljih načina da provedete svoje porodično letovanje sa decom. Iako ona ne spada u najprivlačnije mete turista koji su u potrazi sa karipskim plažama, malo je poznato da je Kuba upravo ta na čijim obalama se nalaze neke od najlepših plaža Kariba. Cayo Coco i Varadero su neke od najposećenijih plaža na Kubi, a naročito su privlačne turistima koji vole da uživaju u vodenim sportovima poput plivanja, skijanja na vodi, vožnji na banani ili ronjenju. Varadero, na primer, predstavlja najpopularniju destinaciju za letovanje na Kubi upravo zbog svoje blizine samoj Havani, kristalno čiste plitke vode i prelepih korala.
 5. POSETA MUZEJU REVOLUCIJE
  Museo de la Revolucion je jedan od najboljih muzeja na Kubi i, generalno gledano, najbolje mesto za učenje o kubanskoj istoriji i revoluciji. U muzeju su izloženi fantastični i živopisni artefakti poput čarapa Če Gevare, Batistin pištolj, članci iz novina, vojna vozila i originalni brod kojim je Fidel Kastro plovio iz Meksika kako bi počeo revoluciju na Kubi. Sve što je u muzeju, do najsitnijih detalja, bukvalno odiše istorijom, a još jedna dobra strana je i to što svi izložbeni predmeti imaju objašnjenje i na engleskom jeziku, stoga niko neće biti uskraćen za potpuno upoznavanje sa kubanskom istorijom.
 6. KONOPAC TURA
  Ako ste istinski ljubitelj ekstremnih sportova i skoka adrenalina, ovo je pravi način da se zabavite i iskusite Kubu na malo drugačiji način. Canopy tour i eko turizam su poznati za Las Terrazas, rezervat biosfere, koji se nalazi na oko 30 minuta vožnje od Havane.
 7. POSETA FABRICI KUBANSKIH CIGARA
  Cigare su jedan od simbola po kojima je Kuba poznata u celom svetu, a u isto vreme predstavljaju i možda najbolji suvenir koji možete poneti svojim prijateljima ili članovima porodice, bili oni pušači ili ne. U Havani se nalaze dve najveće fabrike kubanskih cigara, stoga je poseta Havani neophodna i iz ovog razloga. Real Fabrica de Tabacos Partagas (Partagas Fabrika) je glavna fabrika za proizvodnju cigara u zemlji, i upravo tamo možete videti kako se prave poznate Cohiba cigare.
 8. 8. OBILAZAK PEĆINA
  Ako je speleologija vaša strast, koristiće vam informacija da je Kuba dom mnogih zanimljivih pećina koje možete obići organizovanim turama. Neke od njih su Bellamar, Santo Thomas i Indio pećine. Bellamar pećine u mestu Mantazas su pravo kubansko blago koje oduzima dah svojim prelepim kristalima i formacijama stena. I Santo Thomas i Indio pećine su locirane nedaleko od Vinariles i ništa manje nisu vredne pažnje.
 9. 9. POSETA OSTRVU MLADOSTI
  Oko 100km južno od kopna nalazi se Isla de la Juventud (Ostrvo Mladosti), koje je najveće od 300 ostrva koja čine smaragdni Archipiélago de los Canarreos. Ostrvo je u obliku zareza i prostire se od glavnog grada ostrva, Nueva Gerona do mesta koje je fenomenalno za ljubitelje ronjenja, Punta Francés. Ovo ostrvo je zapravo nekada bilo sastajalište gusara, a sada se stanovništvo uglavnom bavi uzgajanjem manga i citrusa. Osim toga, sa razvojem ovog ostrva se nimalo ne žuri, stoga ne treba da vam bude čudno da i danas, na putevima kojima se voze automobili i druga savremena vozila, ugledate kočijaša koji lagano upravlja kočijom koju vuku konji.
 10. 10. ZAČINJENA HRANA I KULTURA GRADA BARACOA
  Preko brda, i daleko na istoku ruba pokrajine Gvantanamo leži izolovano mesto Baracoa, malo ali istorijski važno naselje, koje odudara čak i od standardnih kubanskih običaja, kako svojom nestalnom atlantskom klimom, tako i ekscentričnim lokalnim stanovništvom i neumoljivom željom da bude jednostavno drugačije. Ovde možete uživati u izobilju kokosovih palmi ili lokalnim bendovima koji sviraju tradicionalni intrument kiribá, ali prvenstveno morate osetiti specifične ukuse bogatije, začinjenije i maštovitije hrane poput poslastice pod nazivom cucuruchu.

Ponte travel vam nudi mogućnost organizovanja bilo kog od navedenih izleta na destinaciji!